Fuglekjennskap startet som et studium ved Nord universitet (da Høgskolen i Nord-Trøndelag) i 2006. Hensikten var å skaffe feltpersonell til norsk fugleovervåking, samt at mer kunnskap om fugl øker naturopplevelsen også til de som ikke ønsker å bruke kunnskapen til overvåking.

I starten var tilbudet kun tilgjengelig på norsk, men senere ble nettsiden ble oversatt til andre språk og vi fikk til flere samarbeid med andre land i Europa. Den kombinerte effekten av nettside og samlingsbasert studium til effektiv læring og å skaffe feltpersonell til fugleovervåking ble presentert på internasjonale konferanser. Andre land brukte vår nettside og hadde lokale lærere i regi av Nord universitet, og i 2018 hadde vi undervisning av ca. 20 klasser i andre land enn Norge. Dette opplegget ble derimot redusert i 2018 på grunn av innføring av diverse universitetskrav som de ulike landene i øst og sør-øst Europa vanskelig kunne tilfredsstille.

I dag er det fortsatt noe samarbeid med andre land, og vi tilbyr blant annet å ta et kurs som ikke gir studiepoeng, til alle land som tidligere kunne ta eksamen. Norske studenter kan ta eksamen og få studiepoeng for norske fuglearter. Alle, uansett land, kan ta eksamen for Vest-Palearktis og få studiepoeng og karakterutskrift. Dermed fortsetter Nord universitet med å øke kunnskapen om artsbestemmelse av fugl i hele Europa.

Hvem er vi?

Magne Husby

Magne er professor ved Nord Universitet og har årelang erfaring både innen forskning og fugleidentifikasjon. Magne er grunnlegger og hjernen bak BirdID, og fortsetter stadig med å utvikle prosjektet med nye ideer.

 

Hilde Dørum

Hilde er utdannet biolog og har jobbet mye med fugler i felt til tross for sin unge alder. På BirdID jobber hun med å administrere de mange ulike sidene av studiet.

I tillegg kommer du til å møte flere dyktige lærere i felt dersom du deltar på feltkursene våre!